Indgangsfigur_lille

2024

klik galleri_front_lille

Telf: 2168 1566


FORSIDE OM OS FIND OS ÅBNINGSTIDER TIDLIGERE UDTILLINGER HOU SAMRÅD
KALENDER GALLERI-BUTIK KONTAKT BLIV MEDLEM KUNSTHÅNDVÆRKERMARKED STALDEN
HISTORIE NY GÅRDHAVE LINKS
FERNISERING
ERHVERSMEDLEMMER I GALLERI HOU NÆSTE UDSTILLING

På denne side vil vi eksperimentere med at vise nogle videoklip, primært vedrørende Hou Galleri. I samarbejde med
Hou Borgerforening vil vi desuden prøve at dokumentere lidt af Hou's historie.
Foreløbig viser vi et par test-video'er, idet det er tanken at optage ældre houboere
som fortæller om deres erindringer fra det gamle Hou.
Tag det hele som leg!

Klik (eller tap) på de små billeder til højre for teksterne nedenunder:

Her på stedet var der indtil ca. 1970 blot en lille, interemistisk mole, som stak lidt ud fra den bare strand. Sidenhen blev den udbygget med svære kampesten, så der kunne dannes en egentlig havn med asfalteret kørebane, belysning og diverse bygninger, såsom det gamle havnekontor ("Byrådssalen") og Havnehuset. I dag kan man gå herud og få en fornemmelse af havet når der blæser en stiv kuling fra øst:

klik

Galleri Hou finder man i Nørregades nummer 19. Her ligger en gård ved navn "Hugdrupgaard" som stammer fra ca. 1588. Efter en omskiftelig tilværelse rummer den nu et af Østvendsyssels bedste, og i hvert fald hyggeligste kunstgallerier. Fra tidligt forår til sent efterår kan man her finde udstillinger af lokale - og knapt så lokale, såmænd - kunstnere. I de lavloftede, men pænt renoverede lokaler, som i sin tid rummede stuer, køkken, sove- og pigeværelse, er det nu en fornøjelse at se malerier, skulpturer, stenkunst, rakuværker o.s.v.. Dertil kan man i den tidligere aftægtsbolig købe lokalt kunsthåndværk af næsten enhver tænkelig art. Endelig er der i den tidligere stald en lille udstilling af fortrinsvis galleriets frivillige medarbejdere og andre medlemmer. i denne video fortæller Galleriets medstifter, Lars Stender og Hugdrupgaards formand, Tove Andersen, om historien bag Hou Galleri:

klik

Hou har sjældent gjort sig bemærket i verdenshistorien eller - for den sags skyld - danmarkshistorien. Der er dog en enkelt undtagelse: Englandskrigene 1807 - 1814. Her kom Hou til at spille en rolle, idet man efter "Flådens Ran" i 1807 - hvor København blev bombarderet med raketter og - for en stor dels vedkommende - nedbrændt. Nu stod landet uden den flåde, som skulle beskytte skibshandelen med Norge. Man opførte derfor mere end 100 kanonstillinger langs kysterne, dels som værn mod de engelse krigsskibe, dels som beskyttelse af de kanonbåde, som man satte ind mod fjenden. Hou Batteri fosvandt efter krigen, men Hou Borgerforening lod i 2008 batteriet genopstå. Det fejredes med pomp, pragt og bulder:

klik

Da Hou Borgerforening i 2007 besluttede at re-etablere Hou Batteri, stod man over for flere problemer. Finansieringen blev klaret ved hjælp af bl.a. "EU Leader"-midler, og veldædige sponsorer. Men hvor havde batteriet ligget? Jo, der var i 1943 blevet sat en stenring i "Bakkerne" til minde om batteriet, men den oprindelige placering var dog lidt nord herfor. I mellemtiden var Kystvejen blevet anlagt og stranden rykket længere ud mod havet. Man anlagde derfor det ny batteri ved siden af stensætningen. Det opførtes af vor lokale smed, Hans Sloth, og kanonerne blev - efter tegninger i Tøjhusmuseet - støbt af en kampvognsfabrik i Tjekkiet som yderst nøjagtige replikas af de originale. De er således gamle af ydre, men moderne i det indre og kan derfor uden problemer skyde med skarpt, om så behøves...

klik

Valid HTML5